A passzív jövedelem kiépítésének, illetve az anyagi függetlenség elérésének első lépése egy olyan dolog, amit ha eddig a környezetemben megemlítettem, azonnal heves tiltakozást váltott ki, mondván, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Az a különös a dologban, hogy amikor rákérdeztem, próbáltad-e már, kivétel nélkül az volt a válasz, hogy nem.

Ez pedig nem más, minthogy MINDENNEMÜ bevétel 10%-ából olyan dolgot kell venni, ami bevételt hoz, pl. kötvényt. Később, a példánál maradva a kötvény kamata növeli a jövedelmet. Ez a 10% szent és sérthetetlen, épp ezért itt a biztonság az elsődleges szempont, szigorúan csak olyan bevételt hozó eszköz vásárolható, ami nem kockázatos. Történjen bármi, a 10%-ot ide mindig be kell fizetni! Bár kezdetben ez nehéz, később azonban növeli a bevételt, ráadásként ott van a tudat a biztonságról, és hogy erre mindig lehet számítani. Ami még fontos, hogy bármilyen bevételed keletkezésekor, AZ LEGYEN AZ ELSŐ, hogy ezt a 10%-ot tedd félre! Minden más kiadás csak ezután következhet, bármennyire is tiltakozik ellene a tudatod kezdetben!

Ha most Te is azt mondod, hogy ezt nem lehet megcsinálni, akkor a saját példámat tudom erre felhozni: Amikor először hallottam erről, magam is ugyanezt állítottam, ezzel az ügyet le is zártam. Később épp akkor került újra napirendre, amikor a jövedelmem 30%-kal csökkent. Ekkor azonban az akarat bennem volt, így az egyébként is csökkent jövedelmemből újabb 10%-ot elkezdtem félre tenni, azért, hogy később annak hozadéka növelje a jövedelmemet. Nem mondom, hogy könnyű volt elkezdeni, sőt kimondottan nehéz, de azt vettem észre, hogy kb. 1 év elteltével visszaálltam ugyanarra a szintre, mint előtte voltam. (összesen majdnem 40%-os jövedelem csökkenésről van szó!) Két dolog segített végigvinnem a nehéz időszakot: Az egyik az akaratom, a másik pedig kollégám egykori kijelentése, amikor hűtőt nézegettek vásárlás céljából: Ő akkor azt mondta, hogy az új hűtőre nem tudnak félretenni hónapról hónapra, viszont ha felveszi a fizetési előleget, amiből megveszik, akkor annak havi törlesztését ki tudják gazdálkodni és így fél év alatt visszafizeti a felvett előleget.

Az igazi kérdés tehát nem az, hogy meg tudod-e csinálni, hanem hogy meg akarod-e. Márpedig Te meg akarod csinálni, különben most nem olvasnád ezeket a sorokat! Nincs más hátra tehát, mint hogy kezdd el máris félretenni azt a 10%-ot!

Az alábbi rövid animáció bemutatja, hogy miért fontos mindez:

Következő alkalommal arról lesz szó, hogy konkrétan mire kell felhasználni ezt a 10%-ot.

Legyen szép napod!

Tóth István

 

Most pedig arra kérlek, válaszolj az alábbi kérdésre: