Figyelj oda az érzelmekre!

Passzívjövedelem utáni kutatásaid során talán már Te is találkoztál azzal, hogy az érzelmek alapján az emberek rosszul döntenek .

Az emberiség, fejlődése során értelmileg fejlődött, érzelmileg viszont nem. Ez a kisebbik baj, nagyobb az, hogy az érzelmek még ma is erősebben befolyásolják döntéseinket, mint az észérvek. Ami az őskorban hasznos volt, mostanra káros lett, kivédeni pedig nem könnyű!

Annak idején hasznos volt, ha az ember ösztöne azt súgta, veszélyben van (vagyis nincs biztonságban), mert elmenekülve a veszély elől biztonságba került. Annak idején hasznos volt, ha a megszerzett zsákmányt (nem lévén az élelem tárolására lehetőség) azonnal elfogyasztotta, hiszen így az nem ment veszendőbe. Azonban az életben az egyetlen állandó dolog a változás. Az embert körülvevő világ mostanra teljesen megváltozott, de ezt a változást az érzelmek változása nem követte. Ennek oka, hogy az érzelmek az ember agyának legősibb részéből, a tudatalattiból jönnek felszínre.

Kutatások bizonyítják, hogy az anyagilag sikeres emberek többségének egyik titka a késleltetett jutalomba vetett hit. Nem élik fel valamennyi bevételüket, hanem egy részét olyan dolgokra fordítják, ami később pénzt hoz számukra és van türelmük kivárni amíg befektetésük "termőre fordul". (Nem fogyasztják el a teljes zsákmányt azonnal.) És ez az azonnali fogyasztás-ösztön még a gyengébb ösztön, mégis sokan már itt elbuknak!

Van egy ennél sokkal erősebb érzelem, a veszteségtől való félelem, ez az, ami embert próbáló, ezen felül kerekedni! Tudom, hiszen magam is végigszenvedtem! Ez az az ösztön, ami rossz döntés felé terel, amit legyőzni igazi kihívás, hiszen a félelem diktálta döntéssel kell szembe menni!

Vizsgáljuk meg mindezt a passzívjövedelem 3 lába kiépítésének szemszögéből!

1. Ingatlant venni jó, örömteli. Ha már vásároltál/építettél ingatlant, akkor tudod, ha még előtte állsz, tudni fogod, hogy egy ingatlan birtoklása örömet jelent. Be lehet járni, lehet tervezni a berendezését, vagy hogy mennyiért adod ki és egyébként is egy nagy értéket birtokolsz. Mindez jó érzéssel tölt el.

2. Részvényosztalékot felvenni nem jár különösebb érzelmi reakcióval, kiszámolom a fizetett osztalék és a részvény vételára alapján a hozam nagyságát amit nyugtázok, de különösebb érzelmi töltete nincs.

3. Devizakereskedelem. Ez az, ami során a poklot megjárja az ember! Ennek elkezdésekor minden porcikám tiltakozott ellene, legszívesebben nem foglalkoztam volna vele, hogy mégis megtettem annak egyetlen oka az volt, hogy nem kis erőfeszítés árán, de félretettem az érzelmeimet és az észérvekre hallgattam. Sokkal jobban éreztem volna magam, ha nem vágok bele, mégis megtettem. Mai napig is egy pokoli napként emlékszek arra a napra, amikor elutaltam a pénzt a kereskedésre. Voltam annyira elővigyázatos, hogy a környezetemben senkinek nem szóltam róla, hogy mit tervezek, mert már tudom, hogy az emberek a tények ismerete nélkül is milyen könnyen mondanak ítéletet és azt is tudtam, hogy az az ítélet milyen lett volna. Ám a bevezetőben leírtak miatt, nevezetesen, hogy az érzelmek milyen mélyről jönnek és épp ezért milyen erősen befolyásolják az embert, tudtam, hogy akkor, abban az érzelmi-lelki állapotban azokra az elhamarkodott ítéletekre is milyen sokat ad az ember, ami rögtön el is vitt volna rossz irányba.

 

Mindezt vesd össze az előző levelemben leírt hozamokkal!

Ingatlan: A legpozitívabb érzéssel és a legalacsonyabb hozammal párosul.

Devizakereskedelem: A legnegatívabb érzéssel és a legmagasabb hozammal párosul.

Részvényosztalék: Semleges érzelmi töltete és az előző kettő közötti hozama van.

 

Ezért kell odafigyelni az érzelmekre!

 

Búcsúzóul kivételesen azt kívánom, legyen azért pokoli napod is, hidd el megéri! Kezdj el részvényt vásárolni, kezdj el devizával kereskedni, de legalábbis kezdd meg az ismerkedést vele!

 

Tóth István