Tapasztalatom szerint amikor az emberek meghallják, hogy a devizakereskedelemmel akár évi 30% hozamot is el lehet érni, azonnal és szinte automatikusan el kezdenek kételkedni. Ezt a kétkedést egy tévedés okozza: az említett hozamot az értékpapírhozamokhoz hasonlítják.

Innen nézve nem is alaptalan a kételkedésük. Hüvelykujj szabályként alkalmazható az az elv az értékpapírpiacon, hogy ha egy hozam kiugróan magas más értékpapírok hozamához képest, akkor az gyanús, ott valami nem stimmel. Ha alkalmazod ezt a szabályt, akkor könnyen ki tudod szűrni az értékpapírpiac szélhámosait.

DE!

Ne keverd össze a szezont a fazonnal!

A devizakereskedelem NEM értékpapír! Ezért az itt elérhető hozamot ne hasonlítsd össze az értékpapírpiaci hozamokkal! Ne hasonlítsd az almát a krumplihoz! A devizakereskedelem a pénzpiacon folyik, NEM az értékpapírpiacon. A kettő nem ugyanaz!

Ha van ismereted a hagyományos kereskedelemről (ha nincs, kérdezz meg egy kereskedőt), akkor tudod, hogy a kereskedelemben évi 30% haszon kimondottan alacsony.

Az eddig kiugróan magas hozamból máris alacsony lett! Hogy is van ez? Lássuk:

A hagyományos kereskedelem (legyen az akár internetes webáruház) során:

  • üzletet, webáruházat kell üzemeltetni,
  • raktárkészletről kell gondoskodni,
  • esetleg kiszállítani valahogy,
  • alkalmazottakkal, vevőkkel kell foglalkozni,
  • a vevők, de akár az alkalmazottak is meglophatnak

és még számtalan egyéb dologra figyelni kell ahhoz, hogy évente akár több száz százalékos hasznot elérj.

A fent felsorolt dolgoktól megkímélheted magad, amennyiben a devizakereskedelem mellett döntesz, ennek ára az alacsonyabb (de a banki kamatoknál még mindig magasabb) hozam. Ez egyfajta kompromisszum: lemondasz a nagyobb hozamról a kényelemért cserébe, viszont nem kell beérned az alacsony banki kamatokkal.

(Ha már itt tartunk: ez még a kereskedők, vállalkozók számára is nagyszerű lehetőség megtermelt profitjuk magas szintű megdolgoztatására.)

Befejezésül még egy gondolat: Bár a devizakereskedelem kockázati besorolása magasabb az értékpapír befektetésnél, eddigi tapasztalatom szerint ez a magasabb kockázat annyiban nyilvánul meg, hogy előfordul néha valamelyik számlánál, hogy egy-egy kereskedési napot veszteséggel zárnak a kereskedők, aminek következtében volt már olyan hónap, amikor 0 százalék közeli hozamot ért el a pénzem.

Nos, ez a magasabb kockázati besorolás képes elriasztani az embereket a helyes döntéstől, majd belekezdenek egy olyan vállalkozásba, amiről előre látható, hogy kudarc lesz a vége. Furcsa módon az ilyen előre látható bukástól szemmel láthatóan nem félnek. Érdekes az emberi természet!

 

Legyen szép napod!

Tóth István